Céljaid elérése Centrumunk sikere

Az Európai Szakképzési Hét zárórendezvényére 2019. november 26-án került sor a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziumában.

„Jelenből a jövőbe! Innováció, robotika és digitalizáció a műszaki szakképzésben”
címmel tartott konferenciát a házigazda intézmény.

A rendezvény megnyitójaként Prof. Dr. Bódis József az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának köszöntő szavait Hegyi László kabinetfőnök tolmácsolta a vendégeknek. Az államtitkár úr jövőbe tekintő gondolatait az innováció ereje hatotta át, amelyben kiemelte, hogy a minőségi szakképzés megtartásával egy versenyképes és élhetőbb nemzetté formálódhat a magyar társadalom az elkövetkezendő 10 évben.

A fenntartó intézmény kancellárja Dr. Molnárné Rénes Éva és Novák Géza főigazgató bemutatták a centrum tagintézményeit, nagy hangsúlyt fektetve a  szakmai sikerekre, kapcsolataik erősítésére és további bővítésére, valamint az épületekkel kapcsolatos korszerűsítések sokoldalúságáról tájékoztatta az érdeklődőket.

A továbbiakban Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a honvédséggel való egyre szorosabb együttműködésre hívta fel a figyelmet, emellett beszélt a magyar honvédség állapotáról, a tudatos ráhangolás fontosságáról, a közös védelmi politika kialakításáról. Hangsúlyozta a KIBERTÉR önvédelmi lehetőségeit és kitért a biztonsági kihívások megoldására is.

A konferencia további részében Kucsák László az NSZFH elnöke a megújuló szakképzés strukturális átalakításáról, annak előnyeiről, a lemorzsolódás csökkentésének új rendszeréről és az oktatásban rejlő, még kiaknázható újabb lehetőségekről informálta a hallgatóságot.

A konferenciát Mezei Tamás ügyvezető cégbemutatója zárta, amelynek célkeresztjében a FANUC világcég állt. E cég a világ egyik vezető gyártásautomatizálási berendezések gyártója a Japán Fuji- hegy lábánál. Magába foglal 12 kutatási és fejlesztési központot, ahol 4000 robot dolgozik éjjel-nappal, és innen látják el robotokkal az egész világot. A robotikáról, mint innovatív szerepről és feladatról beszélt az oktatásban.

A délutáni program plenáris előadásokkal folytatódott, illetve workshopok és bemutatók színesítették a rendezvényt vegyészet, környezetvédelem, informatika, elektronika, távközlés, rendészet és gépészet témakörben.

A rendezvény támogatója a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium volt, a színvonalas rendezvényt a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum biztosította.